Multe orase din toata lumea lucreaza pentru a creste numarul de biciclisti. Daca le vei intreba de ce, vei primi o serie de raspunsuri diferite: prea multa aglomeratie in trafic, calitatea proasta a aerului, am vazut un alt oras facand asta, etc. Mesajul este neclar, planul nesigur, viziunea orasului viitorului nedefinita, si de aceea progresul se lasa asteptat. Cu toate astea, avem o oportunitatea incredibila de a ne transforma orasele cu ajutorul bicicletei. Putem descoperi imense beneficii sociale, economice si de mediu prin adoptarea ciclismului.

  1. Sanatate
    Deseori se discuta despre beneficiile aduse sanatatii noastre prin ciclism, dar nu la adevarata lor valoare. Daca pedalezi regulat, iti poti reduce sansele de a avea o boala de inima cu 52% si cancerul de diferite forme cu pana la 40%. Reduce si riscul de diabet tip 2 si infarct. Pe langa acestea, are beneficii remarcabile pentru sanatatea mintala, ajutand la diminuarea stresului, anxietatii si previne depresia. Acest lucru este foarte important tinand cont ca una din sase persoane are probleme cu sanatatea mentala.
  2. Mobilitate
    Multe conversatii despre ciclism se inpotmolesc aici. Bicicletele ne duc din punctul A in punctul B eficient si avand grija de sanatatea noastra. Bun. Dar si mai important, bicicletele ne duc din punctul A in E, unde “E” reprezinta educatie, locuri de munca si servicii esentiale. Noi luam de la sine aceste lucruri dar ele sunt de neatins pentru multe milioane de oameni in jurul lumii. Datorita faptului ca o biciclete este simpla si accesibila, oameni de toate varstele, indiferent de venit sau abilitati pot avea acces la o viata mai buna prin ciclism.
  3. Comunitate
    Daca toata lumea ar avea acces la ciclism, comunitatile ar putea fi mai puternice. Toata lumea este egala pe bicicleta iar in acest fel te poti conecta mai usor cu oamenii din jurul tau. Ciclismul ajuta in crearea de spatii sigure pentru cetateni mai sanatosi, mai integrii. De aceea trebuie sa ne asiguram ca toata lumea poate pedala in siguranta, cu incredere, indiferent ca au 5 sau 85 de ani.
  4. Mediul inconjurator
    Ciclismul ne conecteaza cu lumea din jurul nostru si ne face mai sensibili la schimbarile pe care le putem afecta. Stim ca incalzirea globala ne va afecta pe toti si abordarea problemei este foarte complicata. IPCC, este un corp al Natiunilor Unite special creat pentru a lupta impotriva incalzirii globale, si au un sfat simplu: cu totii trebuie sa pedalam mai mult. Pe langa asta, in jur de 9 milioane de oameni mor anual din cauza poluarii aerului. Bicicleta este curata, verde, si ne poate ajuta sa abordam aceste probleme.
  5. Economie
    Companiile care isi incurajeaza angajatii sa pedaleze catre locul de munca tind sa performeze mai bine – atrag cei mai buni oameni, iar acei oameni devin mai prezenti, creativi si productivi; aduc cu ei mai mult succes. Daca scalam acest lucru, orasele care au adoptat ciclismul sunt mai puternice din punct de vedere economic. Un studiu din Marea Britanie ne arata ca cei care merg cu bicicleta, cheltuiesc cu 40% mai mult in magazinele din cartier, in comparatie cu cei care conduc o masina. Si mai interesant, ADN-ul unui oras se schimba prin adoptia ciclismului, inspirand adoptarea unei economii circulare si durabile.

Insumand toate cele de mai sus, observam cum ciclismul ajuta fiecare oras sa lupte impotriva celor mai mari probleme. Cu toate astea, niciun loc de pe pamant nu a realizat care este adevaratul potential al bicicletei, pentru ca nu au putut conecta toate aceste puncte. Orasele care se pregatesc pentru viitor nu se vor mai referi la bicicleta doar ca la o problema de mobilitate. Acestea vor inceta sa mai dezbata daca masinile autonome ar trebui sa fie la fel de incurajate ca si infrastructura pentru bicicleta. O vor numi “transformarea” in ciclism, nu “transportarea” si isi vor seta viziunea in jurul ei. Atunci, idei de a progresa in aceasta directie vor veni de pretutindeni si bugetele alocate se vor debloca. Iar cand se va intampla asta, toti vom avea de castigat.