In contextul pandemiei, in luna Martie, Londra a hotarat sa ajute lucratorii esentiali din sistemul de sanatate prin a le imprumuta biciclete electrice. Totodata, exista dovezi in celelalte orase din Marea Britanie, ca bicicletele electrice sunt semnificativ mai rapide decat masinile si ca, pe masura ce numarul de biciclisti creste, se imbunatateste mobilitatea per total.

Covid-19 ofera o oportunitate interesanta in a remodela mobilitatea in orase, bicicleta fiind o foarte buna alternativa la transportul in comun, in acest timp in care se incearca pastrarea unei distante sociale. Unele raporate realizate de Deloitte indica bicicleta electrica ca fiind cel mai vandut vehicul electric al urmatorilor 10 ani. l

Programele de bicycle sharing, unele deja incluse in Google Maps, reies ca si castigatori: date colectate in ultimii 10 ani arata o crestere cu 20% a folosirii bicicletei ca mijloc de transport datorita acestor programe. Aceasta crestere obliga intr-o anumita masura autoritatile sa gandeasca la o scara mai mare atunci cand planifica infrastructura pentru biciclete.

Mobilitatea in orase precum Paris este transformata acum datorita unui program ambitios de constructie a pistelor de bicicleta initiat de primarul Anne Hidalgo. Cheia se pare ca este in redesign-ul si reconstructia oraselor; nimeni nu ar trebui sa aibe un sentiment de frica atunci cand aleg sa foloseasca bicicleta. Acum cand bicicletele electrice devin mai accesibile, mai ieftine, ele sunt instrumentul perfect pentru o naveta sanatoasa si fara prea mult efort. Nu se asteapta nimeni ca toata lumea sa foloseasca bicicleta, dar daca o mare parte din trafic ar fi formata din biciclete, prin descurajarea utilizatarii masinilor, inchiderea unor strazi, constructie de piste dedicate si altele, castigul potential ar putea fi foarte mare.

Singura modalitate de a opri transformarea oraselor in locuri care ‘otravesc’ locuitorii este o chestiune de planificare. Pandemia ne-a aratat legatura dintre calitatea aerului si infectiile respiratorii si ne-a deschis mintea pentru schimbare, pentru acceptarea de modificari fundamentale in rutina si stilul nostru de viata. Acum este timpul perfect sa fim indrazneti si sa propunem schimbari care ne vor imbunatati vietile.